Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tarot.

Struktura Tarotu
Velká Arkána čítá dvacet dva karet: od Blázna, karty bez čísla, až po Svět, kartu číslo XXI. Těchto 22 karet představuje symboly a archetypální znaky pocházející z mýtů a dalších pramenů. Padesát šest karet Malé Arkány se dělí do čtyř oddílů - žezla (nebo "hole", odpovídají křížům), meče (=piky), kalichy (=srdce), mince (nebo "pentakly", odpovídají kárám). Každá série se dělí na deset číselných (eso až desítka) a čtyři figurální (král, královna, rytíř a kluk (nebo "panoš")) karty.

Arkána tarotu je souborem obrazů archetypů, tj. symbolů cest k jednotě. Vše empiricky jsoucí existuje v protikladech a věčnou touhou člověka je najít cestu k jednotě. Tato cesta je obsažena v symbolech archetypů, proto jsou i odrazem božských idejí, nebo jinak řečeno jsou obrazem duchovního tvoření, jímž se člověk odpoutává od vědomí daného jeho vržeností do světa fyzického.

Tarot je sada 78 karet neznámého původu, které se dělí na velkou ( 22 karet ) a malou arkánu ( 56 karet ) Jádrem tarotu je těchto dvaadvacet velkých arkán, které mohou být interpretovány ve třech rovinách:

  1. Hermetické - ikonograficky zakódované iniciace
  2. Mýticko - symbolické
  3. Hlubinně psychologické jako projekce archetypů - druhá a třetí rovina výkladu spolu úzce souvisejí svým archetypickým základem.

Tarot a alchymie

Badatel A. Douglase (1974) říká: "Z toho co víme o tarotových kartách, zdá se být pravděpodobné, že byly vymyšleny tak, aby znázorňovaly stupně nebo etapy v systému zasvěcení. Jejich symbolika něčím připomíná symboliku alchymie, která, jak ukázal C. G. Jung, byla pro své vnímavější vyznavače systémem hermetického výcviku vedoucího k duchovnímu osvícení. Alchymie se vyvinula v Egyptě a v helénistické Alexandrii, a je-li tomu tak, pak jsou alchymická pojednání i tarotové karty ukázkou tajné symbolické mluvy, kterou vynalezli zasvěcenci všech věků, aby poučovali své žáky a zmátli nezasvěcené.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář