Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh prvního stromu.

17. 10. 2011

Tento podivuhodný mýtus vypráví starý déva stromu.

Příběh prvního stromu.

Před pradávnými časy – já sám si to na to nevzpomínám,vyprávěli mi o tom otcové – na Zemi byl jen jediný starý strom. Jeho kmen byl silný jako hora a kořeny měl dlouhé jako celá údolí. Rozpínal své větve vysoko ke slunci,kměsíci,ke hvězdám.Každá větev nesla listy a plody,ale ty byly rozdílné. Nebylo dvou stejných.

Ten strom byl opravdu veliký.Měl mnoho různých větví a mnoho různých druhů listů i plodů. Vzhůru po kmeni se mu plazila nebo šplhala zvířata země,ve větvích se usazovali ptáci vzduchu. Poněvadž ten strom byl veliký jako hora,voda po něm stékala ve vodopádech dolů a tvořila potoky a jezera. A tak na stromě řila i vodní zvířata.Všichni byli po svém štastní a spokojení.

Jednoho dne se do větví stromu,těch nejvyšších,které se vypínaly vysoko k nebi,zapletla hvězda. Třpytila se tak jasně,že si jí všimli všechny bytosti země,vzduchu i vody.I na hvězdě žily bytosti,velmi přívětivé a krásné.Byly zvyklé svobodě,ale teď už nemohly pryř,protože hvězda visela pevně ve větvích stromu. Tak zůstaly bytosti hvězdy na Zemi a byly nazvány elfy.

Protože každá větev stareho stromu nesla jiné listy a plody,začali se i elfové dělit po jednotlivých větvích. Brzy už ten jediný starý stom,který byl přece veliký jako hora,nepřipomínal jediný strom. Bylo vidět horu a na ní mnoho stromů,všechny navzájem různé , a v každém stromě bydlel jeden elf.Z plodů stromu vyrostly další stromy, a tak vznikly celé lesy,nekonečně mnoho stromů. Jenomže na hvězdě nebylo tolik elfů,kolik vyrostlo stromů. Elfové se tedy radili,co dělat,vždyť každý strom chtěl mít svého elfa.Elfové stromy po svém elfím tpůsobu velmi milovali,a tak se stalo,že když se nějaký elfí můž a elfí žena do lásky ke stromu úplně ponořili,vznešel s toho nový elf.Jen láska a touha činit stromům dobré dávaly vzniknout novým elfům.Brzy jich bylo tolik,že žádný strom nemusel zůstat sám a všechny stromy byly se svými elfy šťastné.

Z knihy Bytosti přírody - setkání s přáteli člověka. (Margot Ruis)

 

Belltor Lux

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář