Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh o Gilgamešovi

NEOHROŽENÝ GILGAMEŠ

Bohové , které dráždila Gilgamešova pýcha, stvořili bytost, aby ho přemohla. Byl to Enkidu. Ale ti dva se velmi brzy spřátelili. Společnými silami přemohli a zabili Chumbabu, obra chrlícího oheň, který byl strážcem cedrového háje. Jejich hrdindké činy byli tak úžasné, že okouzlená bohyně války Inanna nabídla Gilgamešovi svou lásku. A on si dovolil ji odmítnout ! Aby se pomstila, poslala nebeského býka, který měl Gilgamaše zabít a zničit jeho město. Avšak oba přátelé znovu zvítězili. Bohové pak seslali ne enkidu smrtelnou nemoca Gilgameš svého jediného přítele ztratil.

JAK SE STÁT NESMRTELNÝM ?

Tehdy Gilgameš poznal, že i on je smrtelný - stejně jako ostatní lidé. Nemohl se stím smířit a vydal se na dlouhou cestu. Na ní se setkal s Utnapištimem, který přežil potopu a jehož bohové učinili nesmrtelným.

ROSTLINA ŽIVOTA

Nejmoudřejší mu prozradil že existuje zázračná rostlina, která dává věčný život. Gilgameš ji objevil na mořskěm dně. Když se však koupal v jezírku, vzácnou rostlinu mu ukradl had. Gilgameš tedy zůstal obyčejným smrtelníkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář