Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ájurvéda

11. 7. 2010

  Indická tradiční léčebná soustava se zabývá všemi aspekty lidského tělesného, duševního a duchovního zdraví. Ájurvéda s skládá ze dvou sanskrtských slov - ájur - život a véda - vědění .

      Tři základní síly ájurvédy Podle ájurvédského učení každý člověk a všechny věci ve vesmíru sestávají ze tří hlavních sil nebo prvků. V sanskrtu se nazývají váta, pitta a kapha . Mají řídit všechny tělesné a duševní procesy a jsou srovnávány s působením větru, Slunce a Měsíce. Váta se podobá větru, který je trvale v pohybu a řídí centrální nervový systém. Pitta je jako Slunce zdrojem energie. Řídí trávicí systém a všechny biochemické procesy. Kapha ovládá rovnováhu kapalin v tkáních, řídí růst buněk a pevnost těla – podobně jako Měsíc ovládá příliv a odliv.
 
     Dobré zdraví má být výsledkem harmonie, panující mezi těmito třemi silami – žádná nesmí být silnější nebo slabší než ostatní. Zdravotní stav se zhorší, když se tato rovnováha vytratí.

     Poměr těchto sil je u každého jednotlivce určen v čase jeho početí a udržuje se po celý život. Úkolem léčitele je odhalit pacientovy vrozené dispozice a přesně určit jakoukoli nerovnováhu, která působí jeho tělesné či duševní potíže.
 
     Nevyváženost váty může být způsobena např. nepravidelným jídlem, nedostatkem spánku, výbuchy hněvu a žárlivostí a jakoukoli formou přílišné námahy – tělesné, duševní či hlasové.
 
     Nevyváženost pitty vzniká často od zažívacích obtíží, překyselení žaludku, nadměrného pití alkoholu a pocitů žalu či strachu
.
     Nevyváženost kaphy může být důsledkem nedostatku tělesného pohybu, spánku během dne a účinků ročních období. Pomocí energií váta, pitta a kapha se ájurvédští lékaři snaží pochopit pacientovy základní dispozice, vzít v úvahu jeho věk a stupeň vývoje – dětství, dospělost, střední věk či stáří.


Léčebné postupy se dělí do tří skupin
- Léky -  léky jsou vyráběné z přírodních produktů- bylin, rostlin, minerálů
- Dietní postupy - jídlo se připravuje v souladu s ročním obdobím, počasím a denní dobou.
- Léčebné praktiky - masáže, podávání klystýru, parní lázně, meditace, dechová cvičení a jóga.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ájurvéda

(Dorian Eos, 11. 7. 2010 14:59)

super se mohu také něco dalšího z léčitelstvi přiučit