Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kouzlo Feng-Shui

24. 2. 2011

 

Pozvete-li někoho na přátelskou návštěvu, říkáte o sobě svému okolí mnohem víc, než si vůbec dokážete představit. Jakmile otevřete dveře do svého bytu, dáváte návštěvě jakoby mimochodem nahlédnout do svého vnitřního já. A nejen to. Prostředí, v němž žijete, má silný vliv na vaše zdraví, partnerské vztahy i úspěch v práci. Toužíte-li po změně ve svém životě, začněte u svého bytu. Pro začátek se nemusí jednat o nic nákladného. Důležitější než drahé a luxusní doplňky tentokrát bude správné využití stávajícího prostoru. Nahlédněte proto s námi do tajemství feng-šuej, prastarého čínského umění, které si v poslední době nachází tisíce příznivců po celém světě!

Feng-šuej přichází na svět…

Staré čínské učení feng-šuej považuje jedna polovina západního světa za čiré šarlatánství, zatímco ta druhá jej s nadšením studuje a používá. V zemích Orientu nachází feng-šuej odezvu již déle než dva tisíce let. Přibližně v té době vznikla v Číně filozofie tao, která učí, že na světě není nic stálého, vše se mění a vše souvisí se vším. Zakladatel taoismu, staročínský filozof Lao-c', považoval za hlavní cíl svého učení dosažení harmonie mezi člověkem a prostředím, které ho obklopuje. Tao vidí svět jako jeden velký celek, v němž spolu souvisejí kosmos, příroda i člověk. Feng-šuej nachází přímou paralelu mezi přírodou a lidským bydlením. Učí, že dokážeme-li najít harmonii u sebe doma, vstoupí do našeho života klid a s ním i štěstí a úspěch.

Hry s vodou a ohněm

Asi bychom si jen stěží dokázali představit úspěšného advokáta v zatuchlé kanceláři, plné rozházených pomačkaných papírů. Každý potenciální klient by do takové místnosti jen nakoukl a už by prchal. Možná že si už dlouhá léta lámete hlavu nad tím, proč těžko usínáte a ještě hůře spíte. Feng-šuej dokáže mluvit jazykem, jasným dokonce i pro Evropana: "Chce to změnu!" Než začnete, je dobré vědět, že se celé umění feng-šuej točí kolem kosmické energie čchi. Umění feng-šuej v překladu znamená "vítr a voda". Z poznání, že ani vítr, ani vodu nelze uchopit, vzniklo feng-šuej. Budeme-li rozumným způsobem řídit tok energie čchi, získáme největší užitek. Abychom dosáhli harmonie, musíme v našem obytném prostoru nechat energii čchi volně proudit. Blokuje-li něco přirozený pohyb energie nebo je-li něco "uvězněno" v koutě, je harmonie narušena. Největší význam mají tvary a barvy nábytku, stěn a stropu - a dokonce i zvuky.

Světové strany

Staří Číňané měli velký smysl pro přírodní síly ovlivňující jejich životy. S úžasem pozorovali východ slunce (východ), klaněli se západu slunce (západ), dávali dobrý pozor na studené větry (sever) a teplé sluneční světlo (jih). Sever bytu, domu nebo kanceláře je vždy spojen s kariérou. Jih nám dává možnost znovu objevit sebe sama a má vliv na naši proslulost či naopak nenápadnost na veřejnosti. Až si i vy s kompasem v ruce určíte světové strany u vás doma, na severní stranu soustřeďte vše, co nějak souvisí s vodou: zahradní bazén by měl být vždy na severu, stejně tak vázy s vodou, akvárium nebo akvarely znázorňující hladinu moře či řeky. Ideálními barvami pro severní část domu jsou všechny barvy studených odstínů od modré po světle zelenou. Mistři feng-šuej nedoporučují dělat v severní části domu jakékoli otvory do zdi. Mnohem lepší je umístit dveře a okna na jih. Do jižní části naopak přirozeně patří vše, co má co do činění s ohněm - je vhodné sem umístit krb a jasně svítící lampy. Obrazy a barvy nábytku i stěn by měly být laděny do převládajících červených, oranžových, meruňkových, žlutých nebo jiných teplých odstínů. Jih je mistry feng--šuej odjakživa považován za nejšťastnější světovou stranu. Hlavně se vyvarujte toho, abyste měli svůj byt či kancelář zařízenou opačně, než jsme právě popsali. To by mohlo vyvolat katastrofu. Obraz moře na jižní stěně může přivolat na vaši hlavu nepříjemný skandál a zcela vykolejit vás i vaše přátele a nejbližší.
Západ symbolizuje plodnost a lásku. Proto je nejlepším místem pro ložnici. Voda na západní straně místnosti přináší peníze a bohatství. Pro štěstí v lásce si zkuste pořídit akvárium a postavit si ho v ložnici k západní stěně. Feng-šuej používá mnoho doplňků, které dokáží neutralizovat špatné vlivy a posilovat přirozený tok energie čchi. Mezi nejoblíbenější patří zrcadlo, které lze s úspěchem použít k zesílení umělého i slunečního světla v tmavých místech. Zrcadlo zavěšené proti ostré hraně dveří neutralizuje nepřátelskou "bodající" energii. Nikdy jej však nevěste na zeď tak, aby po většinu času odráželo vaši podobu.

Interiér domova

Hlavní vchod a okna tvoří nejpodstatnější část vašeho domova. Vchod a dveře by nikdy neměly být blokovány hranatým předmětem, například rohem protějšího domu. Pomoci si můžeme zmírněním nepříznivé situace předměty, jež budou příslušné místo zakrývat. V takovém případě použijeme květiny nebo záclony. A aby energie čchi zůstala uvnitř, nesmějí se přední a zadní dveře nacházet v jedné rovině. Chcete-li se vyhnout problémům, zejména finančním, umístěte proto v linii obou dveří přepážku. Podobný případ nastává také u dveří a oken, které se bohužel velmi často nacházejí proti sobě. Tady ovšem nikdy nepoužívejte jako bariéru postel! Své lůžko se vždycky snažte umístit na nějaké jiné, více chráněné, příjemnější a útulnější místo.
I dostatečným a správně umístěným osvětlením můžeme dokázat hotové zázraky. Světlem a vhodnými barvami dodáte svému pokoji nebo kanceláři tolik potřebné teplo a harmonii.
Koupelny a záchody je nejlépe umístit v postranních sektorech domu. Kuchyni, kde je sporák (představující oheň) a všechny ostré předměty (zastupující kov), nesvědčí místo ve střední části. Střed domu, kde se kulminuje většina čchi, by měl zůstávat otevřený a volný.

Předtím než usnete…
Ložnice by svým uspořádáním měla připomínat oázu klidu, kde po úmorném pracovním dni zapomenete na všechny povinnosti. Vyvarujte se toho, aby u vaší postele stál pracovní stůl, počítač, fax nebo telefon. Obecně platí, že zatímco do kuchyně patří žluté a oranžové tóny barev podporující naše trávení, v ložnici se budou nejlépe vyjímat světlé uklidňující tóny - světle zelená, blankytně modrá, okrová nebo smetanová. V podobných odstínech si pořiďte nové povlečení. Postel umístěte hlavou k severu a nohama na jih. Zachováte tak přirozený tok energie čchi. Zamyslete se nad tím, jestli vám tvar i materiál vaší postele opravdu vyhovují. Jedno staré čínské přísloví říká: "Tvar postele dává tvar celému manželství." Jestliže jste právě ukončili svůj vztah, ze všeho nejdříve vyhoďte staré povlečení. Toužíte-li po nové lásce, nechte svou postel přístupnou z obou stran.
Postel by vždycky měla stát u pevné a stabilní zdi, a ne u přepážky. Ve společnosti získáte takové postavení, jaké sami dopřejete místu na svůj odpočinek. Budete-li chtít pokoj obohatit zrcadlem, dbejte, ať není pověšené proti posteli! Staří Číňané považovali hory za schodiště vedoucí do nebe. Moderní schody fungují jako přirozená cesta pro energii čchi mířící do horních pater domu. Obecně platí, že by schody měly být pevné a široké. Feng-šuej není příliš nakloněné dřevěným sloupům a trámům, které jsou dnes paradoxně tolik oblíbené. Stropní trám je jako Damoklův meč visící nad hlavou lidí, kteří pod ním sedí nebo dokonce spí. Staří mistři doporučují snížení stropu a zamaskování trámů.

Vaše kancelář

Většina obchodních a bankovních domů v Hongkongu, Singapuru nebo Tchaj-wanu se dnes bez podrobné analýzy mistrů feng-šuej obejde jen stěží. Dokonce i asijské kanceláře Wall Street Journalu těchto metod využívají. Vaše kancelář by se měla nacházet poblíž vody, která přitahuje úspěch i peníze jako magnet. Hlavní důraz je kladen na hlavní vchod a přijímací kancelář nebo vstupní halu. První dojem, který zůstane vašemu zákazníkovi nebo obchodnímu partnerovi, ve většině případů rozhodne o vaší další spolupráci. Nikdy nepracujte v kanceláři na konci chodby, v mezaninu, naproti výtahu nebo mezi dvěma vchody. Energie by se vyčerpala jinde a vy byste se nedokázali soustředit. Počítač umístěte tak, aby mířil zadní částí mimo prostor a neohrožoval ostatní svým magnetickým polem. Nikdy si nesedejte čelem proti rohu stolu nebo zády ke dveřím, ani k oknu. Byli byste zranitelní a podráždění. Číňané k tomu všemu přidávají posedlost jejich šťastným číslem 8. Všichni chtějí sídlit v osmém patře, v domě číslo 8 a mít 8 na značce auta. Jako čert kříže se bojí nikoli třináctky, ale čísel 4 a 14.
Jak Sem Hned Našel Tento Článek o Feng-Shui Hned Sem Ho Sem Dal Ať má Každý Představu o Této Staré Filizofii Či Umění.feng-Shui Moc Neznám Ale Chci Je To Nádherné Umění!!!
Propůjčeno StratoSféra.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář