Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andělika lékařská,Bříza bělokorá

21. 2. 2011

 

Andělika lékařská (Archangelica officinalis)
 
pozn. Sekce o léčivých rostlinách vychází na základě mých nabytých vědomostí ze studia farmacie a absolvovaného studia chemie. Dále je to také můj koníček. Pro hlubší zájemce jsou zde všechny důležité kategorie popisu dané rostliny a pro začátečníky nebo pro lidi kteří potřebují rychle se zorientovat v rostlinách na daný zdravotní problém jsem zvýraznil červěně odstavec "použití". Myslím, že si vyberete všichni to pravé pro sebe. Samozřejmě mě ihned kontaktujte při jakémkoliv problému při výběru rostliny na daný zdravotní problém. Pamatujte, že spousta léčivých rostlin je zároveň do určité míry také jedovatých(i ty jedovaté mohou být zároveň léčivé). Jde o správné zpracování a použití tak, aby nám byla každá rostlina k užitku a abychom vyloučili a vyhnuli se jejím jedovatým účinkům. Proto pište a pište a já odpovím.
 

 

historie: Andělika dostala název podle archanděla Michaela(ochránce) neboť jako on chránila před zlem. Lidově nazývána rostlinou andělů. Využívána byla již ve středověku mnichy, kteří ji používali jako lék proti moru.
 
 
 

popis:
statná, silně aromatická dvouletá bylina
výška-až 2m
lodyha je přímá, silná, dutá, nahoře větvená. Přízemní listy dlouze řapíkaté, lichozpeřené, čepel vejčitá až vejčitokopinatá, zubatá. Květenství tvoří velké okolíky(okoličnaté), květy oboupohlavné, pětičetné. Plodem je dvojnažka.
ve volné přírodě se u nás vyskytuje zřídka. Nalézt ji můžeme jen v blízkosti potoků a pramenů ve vyšších polohách. Je rozšířena v celém mírném pásmu až po Grónsko. Pěstuje se však hojně k léčebným účelům. Běžně se dá koupit v lékárnách např. ve formě čajů.
u lesů lze narazit na anděliku lesní
při sběru se vyhýbáme šťávě, která může způsobit vznik puchýřů na kůži

vlastnosti: Amarum (zlepšuje chuť k jídlu vlivem zvýšeného vylučování trávicích šťáv), stomachikum(podp. chuť k jídlu), diuretikum(močopudný účinek), diaforetikum(zvýšené pocení).

obsahové látky: silice, hořčiny, kumarinové deriváty

systematické zařazení:

říše : Plantae
oddělení : Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída : Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny
řád : Apiales - miříkotvaré
čeleď : Apiaceae . - miříkovité
rod : Angelica . - děhel
druh : Angelica archangelica . - andělika lékařská

 
 


použití: Nejvíce obsahových látek se nachází v kořeni-Angelicae radix (sběr po druhém roce růstu na podzim). Kořen lze použít na podporu duševního stavu, při poruchách trávení, plynatosti, revmatismu, poruchách menstruace, migréně a závratích. Má výrazný močopudný(diuretický) účinek čili se podílí na pročištění ledvin. Já bych doporučil použít anděliku ve formě nálevu(čaj z lékárny). Sběr v přírodě není výhodný kvůli nízkému výskytu a ne každý má možnost pěstovat si ji na zahrádce, takže si ji jednoduše kupte v lékárně ve formě čaje nebo tinktur. Ještě ji lze uplatnit jako vonnou esenci do bytu nebo do auta, kde bude působit ve vzduchu jako uklidňující prostředek na nervovou soustavu.

 

 
 
 
Bříza bělokorá (Betula pendula)

 
historie: Ve středověku se bříza nazývala stromem moudrosti-tehdejší učitelé březovým prutem trestali žáky za neplnění školních povinností.

popis: strom 10-30m vysoký, přímé větvě, tenké převislé větévky. Kmen má bílou kůru, která se místy mění v černou borku. Listy josu střídavé, řapíkaté, trojhranně vejčité.dvakrát pilovité.Květy jednopohlavní.Samčí květy tvoří přisedlé vaálcovité jehnědy.Samičí jehnědy jsou stopkaté a husté.Plodem je dvojkřídlá nažka. Kvete od dubna do května.

sběr: listy sbíráme časně zjara dva měsíce po rozvinutí. Suší se na tenké vrstvě.

vlastnosti: diuretikum, antirevmatikum

obsahové látky: třísloviny, silice, saponiny, flavonoidy

systematické zařazení:

soustava :Vitae - živé organismy
doména : Eukaryota Whittaker & Margulis, 1978 - jaderní
Corticata
Archaeplastida
nadříše Bikonta
říše : Plantae Haeckel, 1866 - rostliny
oddělení :Magnoliophyta - rostliny krytosemenné
třída : Rosopsida - vyšší dvouděložné rostliny
řád : Fagales - bukotvaré
čeleď : Betulaceae S. F. Gray - břízovité
rod : Betula L. - bříza
druh : Betula pendula Roth - bříza bělokorá
.zde vidíte samičí pohlavní orgán-jehnědu(ta dlouhá přisedlá)a samčí ta malinká se stopkou. Také je zde krásně vidět 2x pilovitý okraj listu a dvoukřídlá nažka plodu
 

použití:


1) Dvě lžíce sušené drogy(sušený list břízy) přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x denně. Používá se při chorobách močového ústrojí(výhodou je, že působí močopudně a přitom nedráždí ledviny). Nejčastěji při zánětech a tvoření ledvinových kaménků a písků.
2) jako antirevnamitcký prostředek ve formě nálevu nebo do koupele.
3) Dále působí na kůži proti tvorbě lupů(4 lžíce drogy na 1/2 l vody).

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář