Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodnář

 

Podstata: osvobození
Vládce: Saturn, Uran
Dny týdne: středa, pátek, sobota
Živočichové: kůň, pes, medvěd, papoušek, opice
Rostliny: mimóza, tymián, rozmarýn, majoránka, topol, švestka
Kameny: safír, diamant, akvamarín, beryl, ametyst, opál
Kov: uran a všechny radioaktivní kovy
Barvy: tmavě fialová
  
Čísla: 4, 5, 6, 9, 10, 34, 39, 49
Silná stránka: nekonvenčnost
Slabá stránka: agresivnost
Charakter: sangvinický
Sympatická znamení: Váhy, Blíženci, Býk, Ryby
Neutrální znamení: Lev, Štír, Střelec, Vodnář, Rak
Pozor na: Býk, Panna, Kozoroh

Nejlepší pozorovatelnost
v ČR Říjen

Latinský název Aquarius
 
vodnar.gif
Charakteristika znamení
Obrazně řečeno, Vodnář je v konfrontaci se životem kdykoli připraven ke "skoku". Je plný nadšení, život a svět neprožívá staticky, nýbrž maximálně dynamicky, pružně. Nejednou se z něj stává extremista, milující akci a vzrušení (pěstuje třeba nevšední sporty). "Připravenost ke skoku" se rovněž projevuje ve vědecké oblasti a obecně tam, kde se děje nějaký pokrok, nebo píší dějiny. Bývají z nich výrazné osobnosti, které jakoby najednou vyjdou "odnikud" na scénu života nebo je naopak čeká brzký pád.

K úspěchu přispívá sebejistota, sebedůvěra a schopnost využít to, co se díky své píli naučili. Největším záporem Vodnářů je lenost, pokud jí propadnou, nedostanou se nikam. Musí na sobě neustále pracovat, jít za svými ambicemi. Měli by také pamatovat na skromnost a vždy si zachovat důstojnou tvář - jinak se z nich stanou chvastouni a surovci. Uplatnění nalézají v obchodní sféře - stávají se z nich byznysmeni (umí dobře smlouvat). Výborně se hodí na posty právníků a mají politické nadání. Bez obav je můžeme postavit do čela společnosti, poradí si.

Jak jsme již naznačili výše, díky technickým vlohám se z nich často stávají konstruktéři, vynálezci či průkopníci. Vodnář se hodí ke všem znamením. Avšak Lev, Váhy a Blíženci patří mezi favority.
 
Bonus:

Na starých babylónských kamenech byl Vodnář zobrazován jako klečící muž, který vylévá vodu z vědra na rameni.
V Egyptě byl symbolem nilských záplav a období dešťů. Domnívali se, že záplavy způsobuje Vodnář tím, že přelévá vodu z pramenů obrovským vědrem do řečiště.
Všechny dávné civilizace spojovaly toto souhvězdí s různých formách s vodou, s deštěm, záplavami, mořem, i vínem. Aztékové věřili, že Vodnář je zpodobnění boha Quetzalcótla, který připlul z východních moří.
V řeckém bájesloví představoval Dia, který lije proudy vody na zem, aby potrestal hříšné lidstvo. Když pravda a ctnost téměř vymizely, Zeus se rozhněval, vylil na zem obrovské množství vody a všichini lidé utonuli. Jen na vrcholku hory Parnas, který byl jediným kouskem pevné půdy, se zachránil Prométheův syn Deukalión s manželkou Pyrrhou. Ti založili nový lidský rod:

 
Báje o souhvězdí - Vodnář
            Ve věku železném byli lidé velmi zlí a sobečtí. Ze světa vymizela pravda a ctnost. Když viděl Zeus spušť, která panovala na zemi, rozhodl se, že všechny lidi zničí. Devět dní lil Zeus na Zemi proudy vody, až ji celou zatopil a všichni lidé utonuli.
            Jediní, kdo přežili, byl Prométheův syn Deukalion se svou manželkou Pyrrhou. Zachránila je Prométheova rada. Poradil jim, aby si vystavěli pevný člun a v něm zkázu přečkali. Deukalion s Pyrrhou přistáli na hoře Parnasu.
            Bohyně Themis jim přikázala, aby zahalili hlavy, uvolnili roucha a házeli za sebe kosti své matky. Deukalion správně pochopil smysl věštby. Velkou matkou je Země a její kosti jsou kameny. Z kamenů, jež hodil on, se zrodili muži. Z kamenů, které hodila Pyrrha, se zrodily ženy. Deukalion a Pyrrha pak měli spolu syna Helléna, který se stal praotcem Řeků.
            Zeus lijící na Zemi vodu je zobrazen na obloze jako souhvězdí Vodnáře.

 

 

Zdroj : Internet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář