Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gnomové

27. 10. 2011

 

Elementální bytosti země nazýváme gnómy. Stejně jako každý elementál, ani gnómové nemají svou vlastní individualitu a inteligenci a jsou přímo spjati s místem, které střeží, o které se starají a jemuž vdechují život.

Gnómové se starají o zemi jako takovou, o hlínu, skály, hory, ale také o stromy a rostliny, kde žijí především v jejich kořenech. Energii gnóma má i každý kámen či polodrahokam.

Náš "osobní" gnóm se stará o naše fyzické tělo a jeho zdraví, o rovnováhu vitamínů a minerálů, svaly, kosti a vnitřní orgány. Co se týče duše, gnóm v nás podněcuje uvědomění si svých fyzických smyslů, podporuje odolnost, vytrvalost a pocit domova, pocit, že někam patříme a jsme pevně zakotveni v realitě.


Gnómové, které potkáme v přírodě, jsou velmi rozliční podle místa, kde je můžeme potkat. Stejně jako každá energetická bytost se nám zjevují v podobě, kterou od nich očekáváme, kterou k nim v myšlenkách vyšleme. Mohou se zjevit ve fyzické podobě zvířat, zejména těch, které žijí v zemi nebo poblíž ní (myš, krtek, žížala, zajíc…) a pak jsou spatřitelní fyzickým zrakem. Běžnou myš od podoby elementála ale prostě poznáte:)

Zjeví-li se jen našemu vnitřnímu zraku, mohou vypadat jako spletené kořenoví, bytost stvořená z pařezů, větévek, mechu, jejichž kůže se zdá jako kůra stromů - takoví jsou gnómové lesa. Gnómové skal a jeskyní jsou zase jakoby stvořeni z horniny nebo hlíny, ruce mají z vápence či pískovce, z těla jim vyrůstají krápníkové vousy nebo jim v hrudi bije srdce z polodrahokamu. Malí a energeticky slabší gnómové kamenů jsou pak jen jakoby stín obličeje na kameni nebo jako tepající srdce polodrahokamu.


S gnómy si nejvíce budou rozumět lidé zemští a také lidé prakticky založení, robustnější, podsaditější a lidé, co pracují či se často dostávají do styku se dřevem, kameny nebo hlínou. Gnómové žijí pomalu a podle místa působnosti často i dlouho (gnómové hluboko v zemi tisíce i miliony let, gnómové lesů třeba jen pár desítek).

Vyladíme-li se na jejich energie, mohou nás naučit trpělivosti, obezřetnosti a vůli k úspěchu, mohou nám ukázat, jak se vyléčit pomocí darů země, učí nás úctě k přírodě a všem jejím projevům, rozumí řemeslům a práci s kovy, dřevem a kamenem, dodávají inspiraci a nápady sochařům a kovářům. Pomáhají odstraňovat bloky v těle a vyrovnat se s touhou po majetku a lakotou.

Nejvíce gnómů potkáme samozřejmě tam, kde převažuje zemský živel. Obrovské množství těhle nádherných bytostí žije v jeskyních, dolech a podzemních jeskynních systémech. Najdeme je na polích, v lesích, v bažinách i v zahradách, nejčastěji opečovávají kořeny stromů a květin.

Nadřazenými bytostmi gnómům jsou stromové víly dryjády, oreády (víly skal), duchové stromů, zemští a zelení (lesní) skřítci a lesní elfové. Ti všichni se pomocí gnómů starají o přírodu a její rozličné projevy, živé i neživé. Na všechny tyto bytosti moudře dohlíží nejvyšší archanděl země, jímž je Uriel

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář